- Виноград
Одним з найпопулярніших столово-технічних сортів винограду є Ізабелла - сорт пізнього періоду дозрівання - 150-160 днів. Був виведений ще в 18 столітті в США.
Кущі досить потужні, саджанці відмінно вкорінюються, пагони визрівають середньо. Квітки не потрібно запилювати. Цилиндроконічні грона, в середньому, досягають ваги 200-500 грам. Мають розгалужену, пухку структуру. 2-5-ти грамові ягоди кулясті, рідше - у формі еліпса, темно-синього кольору, вкриті димчастим нальотом.
Шкірочка Ізабелли міцна. М'якоть кисло-солодка, має приємний запах. Сорт неймовірно стійкий до низьких температур - витримує мороз до -30ºC. Від поширених хвороб не страждає. Виноград стійкий до надлишку вологи, але гірше переносить посуху. Придатний для виготовлення вин.