- Виноград
Дубовський рожевий - найпопулярніший серед нових ранніх сортів винограду, відрізняється високими комерційними та смаковими якостями, і є дуже популярним українським сортом. Його створив селекціонер-аматор Гусєв Сергій Едуардович, шляхом схрещування сортів "Захоплення червоним" і "Ювілей Новочеркаська". Він добре підходить для вирощування у промислових умовах.
Цей сорт має велику силу зростання у кореневласних саджанцях та утворює дуже великі грона та ягоди. Грона невеликої щільності, конічної форми, іноді з крилом, з середньою масою 1200-1500 грам, а найбільші можуть сягати 2500 грам.
Ягоди Дубовського рожевого мають великий розмір, оригінальну зовнішню форму з загостреним та злегка вигнутим кінчиком, середня маса близько 20 грам, темно-рожевий колір. М'якуш хрумкий, соковитий та має приємний гармонійний смак. Кількість насіння у ягодах дуже мала, у найбільших ягодах зустрічається 1-2 насінини. Сорт здатен накопичувати до 21% цукру у ягодах. Дегустаційна оцінка свіжого винограду є дуже високою - 9,3 бали. Квітки мають двостатеву будову. Транспортабельність хороша.
Рекомендується нормувати врожай на столову форму. Обрізка лоз для плодоношення повинна бути середньою, залишаючи 6-8 почок. Цей сорт є відносно новим, і поки що існують лише попередні характеристики, які були отримані зі спостережень за останні 3 роки. Він стійкий до грибкових хвороб та може витримувати температури до -24°C.