- Виноград
Виноград Барон - винний сорт раннього періоду дозрівання, який дозріває на тиждень раніше, ніж Піно Нуар. Термін дозрівання становить 110-120 днів. Цей сорт був виведений у Німеччині в Державному інституті виноградарства міста Фрайбург у 1983 році.
Рослина утворює середню кількість пасинків, ріст пагонів є середнім. Лоза добре визріває. Квітки у Барона двостатеві. Грона мають циліндро-конічну форму, невеликих розмірів і середню щільність. Ягоди округлої форми, середнього розміру, забарвлені в темно-синій, іноді майже чорний колір з легким пруїновим нальотом. М'якоть є дуже соковитою, а шкірочка тонкою. Сік безбарвний. Цукристість соку становить 21-25 брікс, а кислотність - 8 г/л.
Сорт Барон вирізняється високою стійкістю до мілдью і оїдіуму. Сіра гниль має незначний вплив на цей сорт. Він досить стійкий до морозів, може переносити до -22°С. На півдні його можуть вирощувати за стандартними методами обробки, але на півночі потребує більшого укриття. Виноград Барон є цікавим виноматеріалом, але вимагає творчого підходу. Особливістю сорту є слабкий перехід антоціанів зі шкірки в сусло, що призводить до недостатнього забарвлення в червоному вині. Найкращі вина з цього сорту виходять білі та рожеві.
Молоде біле вино з винограду Барон нагадує вина Совіньон Блан виробництва Нової Зеландії. Воно дуже цікаве - свіже з підбадьорливою кислотністю та смаком листя смородини, аґрусу, іноді лайму, зеленого яблука та маракуї. Рожеве вино з цього сорту вважається особливо прекрасним. Радимо спробувати!