fbpx

Моніліоз: способи боротьби та профілактики

Моніліальний опік
30 червня
Моніліоз: способи боротьби та профілактики

Моніліоз або моніліальний опік, або плодова гниль. Це небезпечне грибкове захворюання, яке вражає плодові дерева, збудником якого є аскоміцет Monilia.

Зазвичай страждають кісточкові, зерняткові дерева та айва.  Якщо вчасно не відреагувати, то рослини просто можуть загинути. Проте якщо вчасно виявити перші симптоми цієї хвороби, то можна врятувати дерево. 

Отже як бротись з цією напастю? В цій статті ви побачите ефективні способи боротьби з моніліозом.

Захист рослин (3)

Моніліоз - що це?

Опис.

Гриб Monilinia laxa, що належить до порядку Hyphomycetales, є причиною моніліозу кісточкових культур. Цей паразит здатний пошкоджувати 12 видів дерев роду Prunus, зокрема абрикос, персик, вишня, повстяна вишня та слива. Моніліоз вважається одним з найшкідливіших захворювань цих культур. Є лише кілька сортів кісточкових, які деякою мірою стійкі до нього, зокрема вишня (Анадольська, Шпанка рання та ін.), слива (Ренклод ранній, Угорка звичайна, Персикова та ін.), абрикоса (Червонощока, Нікітська та ін.) і персик (Чемпіон ранній, Радянський, Глінка та ін.). Іноді кісточкові культури можуть постраждати від гриба Monilinia fructigena.

Моніліоз. Слива
Моніліоз. Слива
Моніліоз. Черешня
Моніліоз. Черешня

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Моніліоз зерняткових культур спричиняють інші види грибів. Айву атакує гриб Monilinia cydonia, а груші й яблуні - Monilinia fructigena. Однак збитки від цього захворювання в яблунях і грушах значно менші, ніж у кісточкових культурах.

Моніліоз. Яблуня
Моніліоз. Яблуня

Моніліоз також може пошкоджувати рослини родини Вересових, зокрема брусницю (збудник - Monilinia urnula) та лохину американську або ягідник щитковий (збудник - Monilinia vaccinii-corymbosi).

Моніліоз. Лохина
Моніліоз. Лохина

Чутливими до моніліозу є кілька видів родини Розових, включаючи різні представники роду Горобини та їх гібриди з деякими видами з родів Глід та Мушмула. Сакуру або дрібнопильчасту вишню, яка є популярною декоративною рослиною, атакує гриб Monilinia ariae.

 Симптоми.

Якщо навесні надто волого і холодно, у багатьох випадках рослини потребують рятування. Також, якщо у вашому регіоні часті дощі та тумани, варто бути уважним до стану дерев. Збудник моніліозу найбільш активний під час цвітіння. Хвороба проявляється протягом усього вегетаційного періоду рослин. Навесні вона спричиняє загнивання і засихання квіток, в'янення та засихання молодих листків, відмирання плодових гілок і однорічних пагонів.

У червні-липні моніліоз пошкоджує плоди. Спочатку на поверхні плодів з'являються коричневі плями, які з часом розростаються і охоплюють всю поверхню. На них можуть з'являтися маленькі сірі нарости. М'якоть уражених плодів стає м'якшою та темнішою. Смак починає нагадувати спирт. Через 1,5 - 2 тижні після зараження по всій поверхні плодів починають утворюватися спородохії - невеликі "подушечки" кремового кольору. У разі зараження Monilinia fructigena сформовані подушечки мають більші розміри і жовто-палевий колір, розташовуються у концентричних лініях. Плоди стають зморщеними, муміфікованими і залишаються на дереві до весни. Заражений плід може заразити сусідні плоди при доторканні, а плоди з восковим нальотом менш вразливі до захворювання.

Моніліоз є небезпечним не лише для урожаю, але й для самого дерева. Моніліальний опік проявляється після цвітіння, викликаючи раптове загнивання суцвіть, засихання листя, молодих пагонів і плодових гілок. Пошкоджені гілки нагадують обпалені. Це пояснює назву хвороби. Моніліальний опік може бути сплутаний з морозовими ушкодженнями, які відбуваються під час ранкових заморозків.

Втрати урожаю щороку становлять від 20% до 30%, а в окремих господарствах - від 50% до 70%. Хвороба поширена в Європі, США, Чилі, Південній Африці. Моніліоз поширюється через заражені плоди, але найчастіше - за допомогою зараженого посадкового матеріалу.

Профілактика 

Профілактика одна з найкращих видів боротьби не тільки з моніліозом, а й з іншими шворобами та шкідниками. 
Які заходи допоможуть уникнути активізації збудників моніліозу у вашому саду?

  • При посадці уникайте занадто щільного розміщення саджанців, оскільки хвороботворні мікроорганізми поширюються швидше у тісних умовах.

  • Обирайте місця з хорошою циркуляцією повітря для висадження рослин.

  • Уникайте травмування дерев, оскільки механічні ушкодження створюють доступ для інфекції. Негайно лікуйте і закривайте рани та морозобоїни.

  • Строго дотримуйтесь графіка обрізування і при видаленні хворих гілок забирайте трохи здорової тканини. Після зрізів обов'язково обробляйте їх садовим варом.

  • Знімайте та спалюйте плоди з дерев перед зимою, разом із видаленими хворими гілками й пагонами.

  • Своєчасно знищуйте комах, які пошкоджують кору та наземні частини дерев, а також їхні личинки.

  • Осінню перекопуйте ґрунт у пристовбурних колах плодових дерев.

  • Суворо контролюйте кількість внесених добрив у ґрунт, уникайте як надмірного, так і недостатнього їх застосування.

  • Використовуйте тільки стерильні садові інструменти.

  • Перевагу надавайте сортам дерев, які відмінно стійкі до хвороб і шкідників.

Лікування

Але що робити якщо вже захворіла рослина і ви побачили перші признаки моніліозу?
Боротьба з моніліозом включає комплекс заходів, який охоплює агротехнічні методи, регулярний догляд, профілактичні заходи, а також використання народних і хімічних засобів. Для зменшення ймовірності поширення хвороби у наступному сезоні необхідно після завершення вегетаційного періоду збирати уражені моніліозом плоди, видаляти заражені пагони та спалювати їх, а перед настанням періоду спокою обробляти стовбури та основи скелетних гілок плодових дерев вапняним розчином з додаванням фунгіциду. У разі виявлення ознак моніліозу на деревах протягом вегетаційного періоду, негайно обробляйте сад препаратами, що знищують грибки, та видаляйте та спалюйте уражені гілки, пагони та плоди.

Препарати від моніліозу (фунгіциди) Пропонуємо вам список і коротку характеристику препаратів, які використовуються в боротьбі з моніліозом:

  • Абіга-Пік – мідьвмісний препарат, контактний фунгіцид широкого спектру дії для боротьби з грибками й бактеріальними хворобами;
  • Алірін-Б – фунгіцид біологічного походження, використовуваний для придушення грибкових хвороб на рослинах і в ґрунті. Застосовується як лікувальний і профілактичний засіб;
  • Бордоська суміш – контактний фунгіцид широкого спектру дії;
  • Гамаїр – біологічний фунгіцид для придушення деяких грибкових і бактеріальних хвороб на рослинах і в ґрунті;
  • Каптан – контактний фунгіцид широкого спектру дії, призначений для захисту плодових дерев від пархів, моніліозу та чорної плямистості;
  • Купроксат – контактний фунгіцид профілактичної та викорінюючої дії, призначений для боротьби з комплексом грибкових захворювань;
  • Мідний купорос – мідьвмісний контактний фунгіцид широкого спектру дії для боротьби з грибковими хворобами на кісточкових і зерняткових культурах;
  • Мікосан-В – біологічний фунгіцидний препарат, що стимулює імунну систему рослин;
  • Нітрофен – кишково-контактний фунгіцид, інсектицид і гербіцид, застосовуваний як засіб для профілактики грибкових хвороб;
  • Планріз – високоефективний і екологічно безпечний фунгіцид на основі ґрунтових бактерій;
  • Стробі – високоефективний фунгіцид широкого спектру дії для боротьби з плодовими, декоративними й овочевими рослинами;
  • Топсин-М – системний фунгіцид лікувальної та профілактичної дії, найбільш ефективний при профілактичній обробці;
  • Фітофлавін – системний біологічний бактерицид, використовуваний для профілактики багатьох грибкових і бактеріальних захворювань;
  • Фітоспорін-М – біологічний фунгіцид контактної дії, мікробіологічний препарат для захисту рослин від комплексу бактеріальних і грибкових хвороб;
  • Хорус – фунгіцид системної дії, який використовується для захисту рослин від пархів, моніліозу й інших захворювань;
  • Цинеб – фунгіцид профілактичної та лікувальної дії для боротьби з грибковими хворобами. 


І це ще не все, якщо ви позбудетесь грибка на деревах, то його знову можуть занести комахи-шкідники. Тому важливо також проводити оприскування і від них.
 

Перед цвітінням та після нього обприскування від моніліозу можна проводити фунгіцидом у суміші з інсектицидом, позаяк укуси комах сприяють зараженню дерев плодовою гниллю. Боротьбі з комахами-переносниками слід приділити особливу увагу. Сприяють поширенню плодожерки і жуки-казарки. Із інсектицидів для сумісної обробки використовують препарат Актара 25WG, в.г. (Тіаметоксам, 250г/кг) — 1,4г на 10л води.

Нагадуємо, що слід дотримуватися правил змішування пестицидів. Бордоська суміш не сумісна з жодним препаратом, окрім похідних сірки. Сумарна концентрація використаних пестицидів, віднесена до максимально допустимої, не має перевищувати 1.

C1/Cmax1 + C2/Cmax2+…+ Cn/Cmaxn ≤ 1.

Cmax — максимально допустима концентрація препарату зазначена на етикетці.

Для приготування робочого розчину із речовин у різних препаративних формах, спочатку змочуваний порошок заливають водою, а потім додають водорозчинний препарат чи концентрат емульсії.

І на останок хочемо познайомити вас з біопрепаратами які можна застосовувати і в період плодоношення. Із біопрепаратів фунгіцидної дії проти моніліозу застосовують Фунгістоп (триходермін спори гриба Trichoderma Viride, штам 16 ЦКМ F-59M, р.). Триходерма паразитує на грибі-збуднику та знищує його. Ще можна обробляти біопрепаратом Фітоспорин-М. Біопрепарати придатні до застосування у будь-який час без кореляції зі збиранням плодів.

Піклуймося про рослини разом з ЛітинСад, нехай ваші дерева будуть здорові та приносять багаті врожаї!